Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zážitky z brigády na Annaberku 2010

24. 7. 2010

Brigáda farníků a členů Vilémovského chrámového sboru na Annaberku

 

Ráno v sobotu 24. července 2010 se všichni v širokém  okolí našeho poutního místa -Annaberku - probouzíme do deště a po noční bouři a nezvykle vydatném dešti, který snad zde v kraji nenapáchal tolik škody jako jinde se chystáme na Annaberk.Většina z nás, co byla připravovat toto poutní místo na slavné dny, vzpomíná, jak bylo pěkně v předchozích letech, no ale ruku na srdce, kdyby panovalo to vedro ,dosahující zde v kraji nevídaných i 33 stupňů, kdy se teplem nedalo pomalu dýchat, natož pohybovat se nějak normálně, tak snad by ani nejela. Při příjezdu ke kapličce nás všechny překvapilo, kolik se nás zde sjelo jak ze sboru, tak i z farností, kterých se pouť u příležitosti svátku sv.Anny více či méně týká. Další věc, která všechny překvapila na první zhlédnutí, byl uklizený areál kolem celého poutního místa, ať to byl vyčištěný a prořezaný porost kolem Křížové cesty a Getsemanské zahrady a nakonec i uklizený celý areál, hlavně kolem kaple a za ní, kde se staví podium pro hlavní mši svatou.

 To bylo díky paní starostce Lobendavy  paní Lence Hausdorfové a místních zastupitelů i díky zdejším občanům. Opravdu bylo to milé překvapení. O to lepší, že jsme nebyli nuceni dělat tolik venkovních úprav, protože ze začátku ještě dost pršelo. Alespoň se pomohlo s úklidem kaple a v kůlně řádili zase mladí hudebníci, kteří se v Lobendavě schází u Martina a Ivanky Kerhartových a občas i hrají při bohoslužbách v kostele.

 Bylo milé se vidět opět s některými farníky, se kterými se člověk denně nesetkává a to samé bylo mluvit se členy našeho sboru. Kaplička díky všem byla opět uklizena, vyzdobena květinami, dle fantazie naší sopranistky Bohunky Holcové a přispěním  Bohunky Bydžovské, Helenky Říhové, Petry Petrášové,  manžela Petra s dcerkou Bětuškou, Evy Žákové, Aničky Adámkové, manželů Uršuly a Erharda Vogelových, manželů Martina a Ivanky Kerhartových, manželů Markéty a Patrika Englerových Josefa a Aničky Matulových, Pavla Menšíka, manželů Vlastíka a Jany Váňových a nakonec všech ostatních, jejichž fota budou ve fotogalerii.

Nakonec po dodělání úklidu kaple se parta mladých - Petr Bydžovský, Jiří Kopřiva a další pomocnice - ujala nelehkého úkolu, a sice omést stěny kapličky od pavučin a smetí.

 Nakonec nás všechny čekalo bohaté občerstvení, v podobě výborné bramboračky od B. Holcové a v podobě dobrot, jako koláče, vdolky, nebo i pizza od ostatních členek sboru.

 Na úplný konec nás navštívil náš P. Jacek, který v době úklidu měl v lobendavském kostele křtiny, takže si s naší regenchori Markétou a varhaníkem Patrikem ujasnili i takový pořádek, co a jak bude během Oktávu i o vlastních mších, kdy zde bude generální vikář (31.7.2010) a litoměřický biskup, dr.Jan Baxant (1.8.2010).

Asi většina z nás byla ráda, že se na brigádu sešlo tolik farníků a také tolik mladých, což nebývalo zvykem. Přejme si  jen, aby i pouť se vydařila, těšme se na program, který je připraven a hlavně, mysleme na to proč se to dělá a z jakého důvodu…určitě ne jen proto, že je to tradice (i když i to nás zavazuje, neboť tento kraj nám jest domovem i s historií, kterou většina z nás jen tuší…), ale hlavně, že to děláme k poctě Našeho Stvořitele a matky Panny Marie.

Přeji všem příjemné chvíle mezi námi zde na Annaberku.

 

Dne 24.7.2010.                                          Antonín Tobiška