Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na Velikonoce

22. 4. 2010

Velikonoční obřady v letošním roce – 2010

 

Letošní velikonoční obřady jsme slavili společně všechny farnosti, které spravuje P. Jacek Kotisz. Na Zelený čtvrtek byly obřady v Mikulášovicích. Obřadu umývání nohou, který připomíná Ježíšovo mytí nohou apoštolům při poslední večeři, se zúčastnilo celkem 12 mužů jak ze sboru tak i mimo něj. Mikulášovický kostel je vyhlášený jako nejchladnější kostel ve zdejším kraji a ani letos tomu nebylo jinak. Proto obřady nebyly zbytečně prodlužovány.

Na Velký pátek se věřící ze všech farností sjeli do poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie do Vilémova, kde se napřed všichni pomodlili pobožnost Křížové cesty. Zář zapadajícího Slunce dodala průvodu kolem barokních obelisků s moderními obrázky jednotlivých zastavení jakousi tajemnost. Kostelíček byl pak při vlastních obřadech naplněn asi 50-ti věřícími ze všech farností. Bylo zajímavé slyšet reakci na velkopáteční pašije zpívané Vilémovským chrámovým sborem. Na Bílou sobotu se věřící sjeli na 20.-tou hodinu do kostelíka sv. Archanděla Michaela v Dolní Poustevně, kde proběhly obřady-svěcení ohně, svěcení vody, křest nové katoličky a nakonec i průvod za zvuků fagotu a saxofonu a zpěvu věřících. Mše svatá skončila něco málo po 22.-té hodině. Bylo celkem 11 ministrantů, v Dolní Poustevně drahně let nevídaný počet. I samotný křest byl velmi slavnostní, důstojný a obřady ozvláštňující.

Boží hod velikonoční pak byl ve všech kostelích v obvyklém nedělním pořádku a na Pondělí velikonoční byla mše svatá jen v Mikulášovicích.

Je třeba vyzdvihnout zásluhy otce Jacka, že tyto obřady tak pečlivě zorganizoval a zároveň je třeba pochválit členky a členy Vilémovského chrámového sboru, kteří se ve velké míře podíleli na hudebním doprovodu těchto obřadů. Celý sbor  a jeho sólisté z těchto obřadů vytvořili ke slávě Boží i umělecké dílo.

                                                      Antonín Tobiška