Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční jízda 2013

Velikonoční jízdy zvané také "Jízdy křižáků" či "Jízdy kolem osení", jsou starý velikonoční zvyk, který se do současnosti dochoval v německé Lužici a také v Lukavci v českém Slezsku. S obnovením tradice v Mikulášovicích přišel Roman Klinger, jehož pradědeček  se podílel na organizaci jízd ještě před druhou světovou válkou. Prvního ročníku se v roce 2011 zúčastnilo sedm jezdců a pěší muzikanti, od té doby jejich počet narostl a roste i zájem diváků.

Průvod po mši v kostele svatého Mikuláše prošel obcí, na různých místech se zastavoval, hrálo se a zpívalo. Smysl této tradice je rozhlásit světu, že Kristus vstal z mrtvých. Zakládá se ale na starších pohanských kořenech, kdy už tehdy objížděli muži na koních polnosti a prosilo se o dobrou úrodu v nastávajícím roce. Oslavoval se příchod jara a konec zimy a někdy v pátém století se na to navázala tradice křesťanská.

Přes letošní nepřízeň počasí se již tradiční Velikonoční jízdy zúčastnilo 21 jezdců. Všude ležela souvislá vrstva sněhu a teploměry hlásily-2 stupně.  Po slavnostní velikonoční mši, kterou sloužl Jacek Kotisz se průvod odebral městem. Slavnostní program v kostele přilákal stovky návštěvníků. Další zástupy účastníků netrpělivě čekaly před kostelem. I když nám počasí opravdu nepřálo tak děti a rodiče byli velmi trpěliví, aby nepřišli o velmi zajímavý prožitek. Viděli jsme krásné koně, kteří se sešli z našeho severního výběžku. Velikonoční jezdci byli jako každý rok vkusně oblečení. O zpěv, který nás doprovázel při průvodu městem se postarali jak muži ze zboru tak i lidé, kteří se podíleli na přípravě. Velikonoční jízda byla ukončena u kostela. Už teď se velmi těším na další rok, abych znovu  se zúčastnila tohoto překrásného prožitku a zvyku. Všem  kteří se zúčastnili a podíleli se VELMI DĚKUJEME. 

KU