Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnost Božího milosrdenství

2. 5. 2011

 Krásný den, přímo fotografická jasnost, byť díky severovýchodnímu větříku trochu chladněji než většinou bývalo v minulých letech.

Již v dopoledních hodinách, kdy v několika evropských televizích byl přímo přenášen obřad beatifikace před 6-ti lety zemřelého papeže Jana Pavla II., bylo krásně  snad nad celou jižní a střední Evropou.

Na dnešní den bylo již dlouho plánováno zasvěcení našich farností, spravovaných P. Jackem Kotiszem, Božímu milosrdenství.

K tomuto svátku, pro naše čtyři farnosti zcela výjimečnému, složil hudbu pan Mgr. Patrik Engler na slova Faustyny Kowalské, polské  světice.

Pěvecké sbory tuto skladbu nacvičovaly od poloviny letošního ledna. Na provedení se podílela následující tělesa:

-         Vilémovský chrámový sbor

-         Mikulášovický sbor

-         Dětský sbor ZŠ Jiříkov „Komoráček“

-         Členové chrámových sborů ze Sebnitz a Neustadtu

-         Komorní orchestr Šluknovska

-         Komorní soubor ZUŠ Šluknovska

Dále zpívali jednotliví sólisté:

Soprán:            MUDr. Markéta Englerová

Alt:                  Ing. Petra Petrášová  a Terezka Borovková

Tenor:              Josef  Borovka

Bas:                 Mgr. Petr Bydžovský

A nakonec sólisté  jednotlivých nástrojů  :

Bicí:                 Libor Žembery a Radek Steklý

solo el. kytara: Martin Vosátka

bas. el. kytara  Denisa Fišerová

 

Mši svatou celebroval P. Jacek Kotisz.  Koncelebrovali: Rew. P. Edward Wąsowicz z Neustadtu  a arciděkan Pavel Procházka ze Šluknova.

Je pěkné, kolik lidí (odhadem cca 300 přítomných…) si přišlo tuto premiéru skladby poslechnout a tím se zúčastnilo i krásné mše svaté ve slavnostně vyzdobeném chrámu sv. Mikuláše. P. Jacek při homilii přiblížil životopis a okolnosti svatořečení sv. Faustyny. Vysvětlil, proč si tyto farnosti zaslouží  být zasvěceny Božímu milosrdenství. Obraz znázorňující „přelévanou milosrdnost Ježíše Krista  na svět“ byl ozdoben na levém bočním oltáři. Vlastní zasvěcení farností Božímu milosrdenství se událo bezprostředně po kázání.

Je také zajímavé, že všechny sbory se dohromady s orchestry sešly poprvé ve čtvrtek 28. dubna 2011 na poněkud nervózní zkoušce ve zdejším ještě značně studeném kostele, která končila ve 23 hod. Ještě se zkoušelo následující den – v pátek a po dnešní generální zkoušce se všichni dohromady naprosto sehrály, takže výsledný poslech byl úžasný. Moderní hudba, občas připomínající čardáš ( Credo), následně zklidněná hudbou Sanctusu, korunovaná bouřlivým závěrem, vyzněla velmi dobře. Asi všichni, kdo vložili svoje úsilí a čas do realizace tohoto díla jsou rádi, že je v plánu další provedení v červnu v Rumburku.Věřme, že se bude všem dařit právě díky Božímu milosrdenství.

                                                                          Antonín Tobiška

 

V Dolní Poustevně dne 1. května 2011

         

 

 

Náhledy fotografií ze složky Slavnost Božího milosrdenství