Jdi na obsah Jdi na menu
 


POUTNÍ MŠE SVATÁ V MIKULÁŠOVICÍCH

13. 7. 2011


 

Tak by se dala nazvat mše svatá, která se uskutečnila v neděli 19. června 2011 v barokní tříboké kapli Nejsvětější Trojice nad Mikulášovicemi.

Tak jako tomu je na tento letnicový svátek po několik let, tak i letos se v této zcela otevřené, ale velice pěkně vyzdobené kapličce konala mše svatá v obvyklém nedělním pořádku. Většinou v minulosti se tato malá pouť konávala v sobotu a odpoledne, ale letos to vyšlo na tuto neděli. Téměř třicítka přítomných i se starostkou města přišla na tuto mši svatou, i přesto, že počasí nebylo docela ideální. I přes vítr, který málem odnesl i sváteční výzdobu kaple, byla mše svatá zdárně dokončená a přítomní si vyslechli za hučení poměrně studeného větru i velmi poutavé kázání našeho P. Jacka.

Staleté lípy a kaštany v blízkosti kaple a nedaleké výhledy do kraje dávají tušit důvody, proč zde kdysi před staletími zdejší obyvatelé tuto kapli postavili. Konávaly se sem dle kronik i pravidelné poutě nejen z Mikulášovic, ale i širokého okolí. I dnes, pokud se zadíváte do kraje Labských pískovců nebo na západní část Šluknovska, tak Vás napadne, jak je tady krásně a jak se tady asi lidem žilo dříve…

Je jen škoda, že kaplička, která stojí nedaleko silnice do Brtníků, je terčem nenechavých vandalů. Zabráníme, tedy naše generace, tomu, aby se toto ztratilo z naší krajiny? Nezvyklé stavby by byla škoda. Kaplička byla mimo jiné i svědkem tragického úmrtí hocha ze Sebnitz, kdy zde v květnu  1993 udeřil blesk do blízké lípy a hoch zemřel prakticky  na prahu kapličky. Pamětní deska, kterou zde rodiče studenta kdysi umístili,  zmizela - kde jinde než ve sběru…

Važme si historie, neboť i my jednou budeme její součástí a budoucí generace by o naší době mohli mluvit jako o době loupežníků a zlodějů….

 

      Antonín Tobiška