Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pobožnost k Duchu svatému 2011

18. 7. 2011

Uskutečnila se v sobotu 11. června 2011 a dala by se nazvat také společným česko-německým zpíváním (navazujícím na lednové společné zpívání v Sebnitz). Přesto, že bylo zataženo a občas se přehnala i dešťová přeháňka, tak se sešlo z naší farnosti a sousedních farností ze Sebnitz a Neustadtu téměř 60 lidí.

Toto společné setkání věřících z obou stran hranice začalo českou a německou modlitbou. Po  přivítání přítomných naším P. Jackem a po přivítání Rew. Edwarda Wasowitze z Neustadtu se zpívaly kánony Gloria a Dona nobis pacem, česká píseň „Naplňuj mne Duchem svým“ a německá píseň, zpívaná o Letnicích .

Jednotlivá čtení v českém jazyce četla  slečna Anička Lucie Matulová a v němčině pak paní  Eliška Gotthardová z Mikulášovic.

Členové Vilémovského sboru (bylo nás 10) pak z kancionálu zpívali česky píseň č. 716 a z německých sborů (celkem 15 lidí) pak zpívali píseň č. 842. Obě písně, i když  jedna s českými a druhá s německými slovy, mají stejnou melodii. Nakonec cca 50timinutového  zpívání a poslouchání liturgických textů byla zazpívána společně píseň „Bože chválíme Tebe…“, vždy jedna sloka česky a druhá německy. (jinak v latině známá slavnostní píseň „Te Deum…“)

Po této pobožnosti byli všichni přítomní pozváni k „malému“ pohoštění, které připravily farnice z Poustevny i odjinud a administrátorka zdejší farnosti paní Jana Váňová. Při této příležitosti náš P. Jacek ještě vysvětil asi tři nové i starší automobily, aby jejich řidiče ochraňoval Duch svatý a Anděl strážný, aby vždy dobře a bez nehody se svými řidiči dojely do cíle.

Přítomní se shodli v názoru, že by toto společné zpívání mohlo být i pro budoucnost pro vzájemné poznávání velmi dobré, ale chtělo by to udělat častěji. Proto nechť nás to baví dál…

 

           Antonín Tobiška