Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů 2013

17. 6. 2013

 

Letos byl vilémovský kostel o Noci kostelů otevřen od 18. do 22. hodiny. Program byl zahájen tradičním vystoupením školních dětí pod vedením paní učitelky Kopřivové. Děti si připravily náročné pásmo o historii kostela a zarecitovaly básně o rodné obci a také namalovaly pěkné obrázky s kostelem, které tvořily mimořádnou výzdobu. Následoval blok vydařených hudebních čísel žáků ZUŠ zaštítěných paní učitelkou Šormovou. Pro přítomné děti měla Bětka Petrášová připravené zábavné putování po vilémovské křížové cestě. Kde se nacházejí jednotlivá zastavení si připomnělo asi 12 dětí a s nimi i několik rodičů.

Po skončení dětského programu přišlo jen velmi málo návštěvníků z Vilémova, což lze přičíst chladnějšímu počasí. Částečně to kompenzovali hosté ze Schirgiswalde (chodívají pěšky na pouť na Annaberku) a nyní se zastavili také ve Vilémově při svém nočněkostelním putování po výběžku. U nás se trefili do malého muzicírování členek místního sboru.

Na Čtení pro potěchu duše plánovaně dorazil nočněkostelní autobus s asi 20 pasažéry, kteří vyslechli krátké povídky v podání H. Říhové a P. Petrášové proložené skladbami na loutnu, které citlivě zahrál David Matuška. Bonusem byl smyšlený dialog Piláta a Jidáše, který si připravili Bětka Petrášová a Ondra Pavlas.

Autobus, který zájemcům umožnil navštívit během jednoho večera všechny otevřené kostely v naší farnosti a nádavkem ještě Velký Šenov, měl letos premiéru. Bylo možné objet celou trasu nebo třeba nastoupit do autobusu, když se právě nacházel u našeho kostela a zajet už pouze do Mikulášovic na koncert Mikulášovického sboru a do Velkého Šenova na krátký film Circus Butterfly anebo dohonit bus až na Annaberku, kde byla poslední zastávka. V kapli sv. Anny tam Patrik Engler od 22.30 hrál svou Křížovou cestu pro sólový fagot a úvahy k jednotlivým zastavením četl Martin Kerhart. Velmi působivé v kapli osvícené jen několika svíčkami, neopakovatelná atmosféra. Autobus nás všechny - notně znavené a zkřehlé - zase rozvezl domů, ale nikdo nelitoval, že cestu po našich nočních kostelích absolvoval.

 

Petra Petrášová

 

Třetí Noc kostelů v Dolní Poustevně

 

Kostel Archanděla Michaela přivítal v pátek 24. května účastníky již třetí Noci kostelů v našem městě. Program navázal na tradiční páteční mši svatou. Přibližně devadesát návštěvníků si poslechlo nejprve zpívající Berušky, pěvecký kroužek místní ZŠ, po něm se svým pásmem básní vystoupil divadelní soubor Drak. Dětská představení zakončil společný program dětí obou poustevenských škol nazvaný Křížová cesta. Pro děti byly dále připraveny výtvarné aktivity – skládání kostela, omalovánky, frotáž, vystřihovánka kostelního okna i pracovní listy o kostele a činnostech v něm.

Po dvacáté hodině se kostelem opět rozezněly hudební tóny. Paní Denisa Fišerová se svou žákyní Alexandrou Marešovou provedla posluchače několika stoletími hudby. Pásmo, které zahrály na elektrické varhany a sopránovou zobcovou flétnu, nás přeneslo od dob Johanna Fischera až do současnosti.

Letošní ročník přinesl novinku v podobě autobusu, díky kterému se zájemci (a bylo jich na dvě desítky) pohodlně a včas dostaly do jednotlivých kostelů a kapliček v našem okolí (Lobendava, Markéta, Vilémov, Mikulášovice, Velký Šenov a na závěr Annaberg) na prohlídku i zajímavé body jejich programu. Poděkování patří obecním a městským úřadům v jednotlivým obcích, které se podílely na financování.  

Radka Kreibichová