Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červen 2016

20. 8. 2016

18. červen - FARNÍ VÝLET

Zdislava z Lemberka byla moravská šlechtična, zakladatelka špitálu a kláštera. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a v roce papežem Janem Pavlem II za svatou. Od roku 2000 je také hlavní patronkou Litoměřické diecéze a od roku 2002 patronkou Libereckého kraje.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy se začala budovat s příchodem dominikánů do kraje před rokem 1250.

Řád dominikánů byl založen v roce 1216. Dominikány pozval do Jablonného člen královské družiny a velitel vojska ve službách krále, pan Havel se svou manželkou Zdislavou před r. 1250. Motivem k tomu bylo jejich úsilí o kulturní a mravní povznesení tohoto kraje. Klášter dominikánů byl husity vypálen, znovu obnoven, císařem Josefem II v roce 1786 zrušen. Zůstala fara, kam se 3 dominikáni uchýlili do pastorace, zbytek bratrů dominikánů odešel do skal do poustevny poblíž Lemberka. V r. 1946 byl klášter znovu obnoven, ale v roce 1950 komunisty zrušen. Přesto přežil a dominikáni se sem opakovaně vraceli, naposledy v roce 1969. Po normalizaci, kdy pracovali v podniku Preciosa (výroba skleněných broušených lustrů) a žili tajně jako řeholníci, byl klášter legálně obnoven v roce 1990.

Nyní v Jablonném stojí původně klášterní a po roce 1788 též i farní chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Nachází se na místě starších svatyní. Výzdoba kostela pochází z doby po požáru Jablonného v roce 1788. V roce 1996 povýšil tento kostel papež Jan Pavel II na baziliku minor. Naše výprava ke svaté Zdislavě začala právě v této bazilice mší svatou.

Po mši nás představený kláštera Augustin Prokop provedl katakombami, kde je zachován původní hrob z gotického kostela s ostatky sv. Zdislavy. Na čestném místě v katakombách je hrob hlavního mecenáše Františka Antonína Berky z Dubé, tehdejšího majitele panství. Zemřel 24.4.1706.

Potom jsme se vydali na státní zámek Lemberk, který vznikl přestavbou hradu v 16. století. Nachází se 3 km severovýchodně od městečka Jablonné v Podještědí.

Výletu se účastnilo celkem 16 lidí. Na společné fotografii na nádvoří zámku chybí dvě ženy: jedna se odmítla fotografovat a druha šla zrovna kupovat nějaké upomínkové předměty.

Počasí nám dopoledne přálo, potom však se přihnala velká bouřka s lijákem. V té době jsme však už seděli v restauraci Lemberk ve Lvové, kde jsme měli objednán oběd. Jídlo příšerné, nechutné, předražené, personál neochotný… Už nikdy do této restaurace.

Domů jsme se vrátili kolem 18. hodiny.

foto  ⇒⇒⇒