Jdi na obsah Jdi na menu
 


Annaberský oktáv 2011

Dny 26. července (úterý) až 2. srpna (úterý) 2011 jsou již minulostí a proto se podívejme, jak to probíhalo. Je pravdou, že počasí vlastně vůbec nepřálo konání pouti, neboť v sobotu i v neděli velmi pršelo. (To dovede jen počasí zde v našem kraji.)

V úterý 26. července byl zahájen Oktáv na Annaberku slavnou mší svatou, kterou celebroval Mons. Th. Dr. Karel Havelka emer. generální vikář litoměřické diecéze. Tohoto slavného zahájení Oktávu na počest sv. Anny se dále zúčastnili náš P. Jacek  Kotisz, P. Josef  Kujan z Rumburka, P. Edward Wasowitz z Neustadtu a P. Marceli Rabstein z Jastrzebie v Polsku.

Kaple byla krásně a bohatě vyzdobena květinami zásluhou paní Holcové. Této první mše svaté se  zúčastnilo téměř osmdesát věřících. To byl také snad jediný den, kdy nepršelo během mše svaté. Je třeba pochválit pracovníky Obecního úřadu v Lobendavě v čele s paní starostkou Lenkou Hausdorfovou, za překrásně uklizený celý areál Anenského vrchu, což všechny poutníky velmi mile překvapilo. V pátek před vlastní mší svatou se konala Křížová cesta, kdy cca třicet přítomných doprovázeli tři kněží. Ke konci, když se průvod blížil k poslednímu zastavení, se začínalo pořádně zatahovat a než skončila mše svatá, tak se rozpršelo a pršelo vydatně až do neděle do rána. Takže ani mše svatá plánovaná na sobotu 30. července a celebrovaná P. Stanislavem Přibylem společně s P. Jackem a P. Edwardem, nemohla být venku na připraveném podiu, ale uvnitř kaple. Přijelo oproti loňsku docela málo poutníků, neboť počasí nebylo nijak vlídné.

V neděli, kdy se slavil zároveň svátek sv. Ignáce z Loyoly, pro opět velmi nevlídné počasí se organizátoři rozhodli, že mše svatá se bude konat uvnitř kaple. Lavičky, které se dávají vždy venku pod břízy, zaplnily kapličku, takže poutníci měli nakonec kde sedět a na kůru se stěsnalo kolem 40 zpěváků z vilémovského,sebnitzkého a neustadského sboru ještě i s několika muzikanty. Prostě kaplička „praskala“ ve starobylých švech a je jen štěstí, že ji dřívější stavitelé nepostavili se sklepením,to by se asi totiž vše „propadlo“…Poutníků jsme napočítali kolem tří set, což sice bylo podstatně méně než jiná léta, ale bylo vidět na všech veliké odhodlání vše zlé překonat. Mše svatá, celebrovaná Mons. ThDr. Janem  Baxantem, 20. biskupem litoměřické diecéze, koncelebrovaná několika kněžími (P. Jacek Kotisz, P. Stanislav Noga z Katovic, P. Marceli Rabstein, P. Pavel Procházka a P. Edward Wasowitz) byla velice pěkná. Jáhen Jürgen Richter a tajemník pana biskupa a několik ministrantů a ministrantek doplnili sestavu před oltářem, na kterém byla vystavena staletá dřevěná socha sv. Anny. Socha pochází zde z Lobendavy a je každoročně k těmto slavnostním dnům zapůjčena z Litoměřic.

Odpoledne ten samý den byl koncert komorní hudby v kostele Navštívení Panny Marie v Lobendavě, bohužel na návštěvnosti se i zde podepsalo velmi deštivé a chladné počasí.

V pondělí 1. srpna 2011 jsme na Annaberku přivítali naše milé pány faráře, kteří zde sloužili dříve a to P.Václava Horniaka a P.Milana Matfiaka. Oba s naším P. Jackem a společně s P. Pavlem Procházkou odsloužili tuto mši svatou za přítomnosti cca 50-ti poutníků. Poslední den Oktávu proběhl za přítomnosti asi 60 poutníků a bylo nakonec konstatováno, že Oktáv se i přes nepřízeň počasí podařil a všichni se těší na příští rok.

Nakonec je třeba poděkovat Obecnímu úřadu v Lobendavě za pěkný úklid  areálu, všem z Vilémovského sboru a všem ostatním, kteří pomáhali svojí prací při úklidu, květinové výzdobě i přípravě občerstvení vytvořit pěknou atmosféru celého Oktávu.

Bude asi zapotřebí i pro příští leta tyto církevní a občanské  programové části více vyladit. Zvláště by podle mého názoru stálo za zvážení, zda nezůstat pouze u jedné dopolední mše. Myslím, že dvě dopolední mše svaté, dva dny za sebou, nejsou až tak dobrý nápad. Proto se přimlouvám za jednu hlavní mši svatou, dopoledne, což by měla být neděle, kdy bude sloužena hlavní mše svatá i za účasti zpěváků a hudebníků a u sobotní mše v Oktávu pak může být začátek posunut na 17.00 hodinu, neboť v sobotu odpoledne ani se tam jinak než osobním autem nelze dostat. V ostatní dny, kdy začátek je v 17.15 hodin, je stále spojení autobusy na tuto hodinu, i když zpětně je to již horší. Ale i to se dá nějak vyřešit.

Snad se další roky počasí umoudří a bude trochu lepší. Tím i poutní atmosféra jak na samotném Annaberku, tak i dole ve vsi bude opět tak krásná jako vždy.    

V Dolní Poustevně 8. srpna 2011

 

                                                                   Antonín Tobiška